Hoe nu verder?

Van kind naar volwassene

Een mens ontwikkelt zich gedurende zijn leven van een hulpeloos kind tot een min of meer zelfstandige volwassene. Hij of zij leert met vallen en opstaan, soms beheerst, soms letterlijk per ongeluk. Steeds weer doet zich het moment voor, dat men voor de keuze komt: hoe nu verder? Doorgaan op de oude weg en meer van hetzelfde of een stapje terug en klaar voor een volgende sprong.
De levensloop van een onderneming kent eigenlijk een soortgelijke ontwikkeling. Gelijk al na de start van een bedrijf - hoe klein ook - kijkt de omgeving vol verwachting toe. Is het een blijvertje? Met andere woorden: is er klandizie voor, maken ze hun beloftes waar, hebben ze hun organisatie onder controle? Elk onderdeeltje van het bedrijf wordt afzonderlijk bekeken op risico's voor de levensvatbaarheid, de persoon van de ondernemer overigens niet uitgezonderd.
Zodra echter de eerste ervaringen zijn opgedaan, het netwerk van leveranciers en afnemers zich begint te vormen en het zelfvertrouwen groeit, ontstaan tevens de volwassen problemen: heb ik nog steeds dezelfde doelgroep, welke uitstraling geef ik aan mijn bedrijf, wat zien mijn klanten in mij, moet ik mijn assortiment of vorm van dienstverlening aanpassen, heb ik nog steeds de goede mensen en voldoende middelen om mij heen en - ook niet onbelangrijk - weet ik nog waar ik het voor doe?
  lees verder