Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen. "Mijn bedrijf verkopen? Geen probleem, ik verkoop al heel mijn leven, dus mijn bedrijf kan er ook nog wel bij."  Mooie, stoere taal maar het gaat helaas zelden op. Immers, een bedrijf verkopen is vaak een eenmalige gebeurtenis, met andere klanten en andere juridische en fiscale consequenties dan die zich voordoen bij uw normale handelstransacties. En bovenal een ding: weg is weg.

Voor die ondernemer die het desondanks helemaal zelf gaat regelen geldt: vraag vooraf of de echtgeno(o)t(e) en/of (zaken)partner akkoord is. Dan is er in ieder geval rust aan het thuisfront. Dit is natuurlijk vooral van belang indien het een "interne" bedrijfsopvolging betreft, d.w.z. dat het binnen de familie wordt afgewikkeld. Moeders houdt de toekomstige verjaardagen graag ook gezellig! 

De ondernemer die daarentegen beter beslagen ten ijs wil komen, zal zich tijdig oriŽnteren op zijn voorkeuren en alternatieven en de daaruit voortvloeiende drempels en valkuilen:

"tijdig" wil zeggen: tijdens het ondernemersbestaan regelmatig stilstaan bij de (om)mogelijkheden in o.a. de markt, de wetgeving en.   vooral ook de persoonlijke omstandigheden; 6 Š 10 jaar van te voren de voorbereiding in kaart brengen is perfect, in beeld hebben wat er binnen 1 jaar gebeurt in rampenscenario's (ziekte, overlijden van de ondernemer(s)) is aan te raden;

  lees verder